Update: coronamaatregelen zeker tot december
28 oktober 2020

Op 27 oktober heeft minister De Jonge aangegeven dat de 'gedeeltelijke lockdown' zeker nog tot december zal duren. Dat betekent, samen met het feit dat de coronasituatie in de regio Twente als 'zeer ernstig' bestempeld wordt, dat alle fysieke lessen in november komen te vervallen.

E-learning

Ondertussen zijn we gestart met het opzetten van digitale lessen (e-learning), zodat het toch mogelijk wordt om de herhalingslessen te volgen. Een succesvol gevolgde les in de e-learning zal gelden als succesvol gevolgde les voor de stempelkaart. Het streven is om de eerste lessen begin december open te stellen voor alle leden.

Fysieke lessen

Het bestuur heeft besloten om geen fysieke lessen te geven, wanneer de coronasituatie in Twente als 'ernstig' of 'zeer ernstig' bestempeld wordt (op basis van het coronadashboard en de routekaart van de Rijksoverheid). Bij lagere risiconiveaus gaan de lessen waar mogelijk door, uiteraard met de dan geldende coronamaatregelgen in acht genomen.

Gedeeltelijke lockdown - vervolglessen uitgesteld
15 oktober 2020

Naar aanleiding van de nieuwe corona-maatregelen die deze week in zijn gegaan (de gedeeltelijke lockdown), heeft het bestuur besloten om de vervolglessen voorlopig weer op te schorten (in ieder geval tot en met maandag 9 november). We zijn van mening dat het op het moment onverstandig is om groepen samen te brengen.

Helaas is het nog niet mogelijk om nu al nieuwe data te plannen, aangezien het nog onduidelijk is hoe lang de gedeeltelijke lockdown zal duren. Op het moment dat er meer bekend is over de nieuwe cursusdata, nemen we als eerste contact op met de cursisten die al ingeschreven stonden voor de herhalingslessen in oktober en november. Of de geplande lessen in de tweede helft van november door kunnen gaan, is nu nog niet bekend.

In de komende weken gaan we bekijken of we een deel van de vervolglessen online kunnen aanbieden. Hierover te zijner tijd meer.

Mochten er hierover nog vragen zijn, stuur dan even een mail naar info@ehbo-enschede.nl.

Vervolglessen
4 oktober 2020

De reeds geplande vervolg- en herhalingslessen zitten allemaal al vol. Begin november zullen er weer nieuwe lessen ingepland worden, houd hiervoor de pagina lesrooster in de gaten.

Vanwege de corona-maatregelen is het tijdelijk verplicht om vooraf aan te melden voor een les. Ook worden er tijdelijk twee lessen met elkaar gecombineerd, zodat we efficiƫnt met onze spullen kunnen omgaan en cursisten niet onnodig vaak naar de les hoeven te komen. Het aantal cursisten dat per les kan deelnemen is helaas wel een stuk lager dan normaal, maar zo kan er wel een veilige afstand gehouden worden. Hierdoor kan het wel wat langer duren, voordat u een les kunt volgen. Wij zullen er voor zorgen dat iedereen ruim de gelegenheid krijgt om voldoende lessen te volgen, zodat het diploma verlengd kan worden. Nadat we ervaring hebben opgedaan met de eerste vervolg- en herhalingslessen, worden er meer lessen gepland.

Start nieuwe seizoen (2020-2021)
19 augustus 2020

We gaan binnenkort weer beginnen met het geven van vervolglessen. In verband met RIVM- en brancherichtlijnen zijn er een aantal belangrijke wijzigingen. Zo is het oefenen op medecursisten vooralsnog niet toegestaan en gelden er tijdens de lessen strikte hygiënerichtlijnen. Zo zullen de instructeurs je vragen om bij bepaalde handelingen handschoenen aan te trekken en regelmatig je handen te desinfecteren. Om ervoor te zorgen dat alle cursisten 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden is het aantal cursisten per les beperkt. Vooraf aanmelden voor de lessen is daarom noodzakelijk. Bij klachten die kunnen duiden op het coronavirus is deelname aan de lessen niet toegestaan. Het streven is om in oktober te beginnen met de lessen. In september worden alleen wat lessen gegeven voor mensen die per 1 oktober hun diploma moeten verlengen (meer hierover verderop in deze nieuwsbrief).

Ook de reanimatielessen krijgen een andere invulling. Het aantal cursisten per les is erg beperkt, omdat elke cursist over een eigen reanimatiepop moet kunnen beschikken. Oefenen met de overname van de reanimatie door een tweede hulpverlener is niet mogelijk. Er moet tijdens de lessen wel beademd worden. Omdat de (dure) longen van de reanimatiepop door de aangepaste richtlijnen nu na elke cursist vervangen moeten worden, is het bestuur helaas genoodzaakt om het tarief voor een reanimatieles tijdelijk te verhogen naar EUR 12,50. Indien deelname aan een reanimatieles nog niet strikt noodzakelijk is, is het advies om nog even af te wachten. Hopelijk is er straks weer meer mogelijk.

Meer informatie over het lesrooster en de manier van aanmelden voor lessen volgt binnenkort.